Baix Ampordà 17

En aquesta plana, hi hem posat  6 vídeos per mostrar les fotografies que vam treure durant la nostre estada al Baix Empordà. Son PPSX passats a format MP4.

El Baix Empordà és una de les dues comarques en què va quedar dividit l'Empordà en la divisió comarcal de 1936. La capital de comarca i cap de partit judicial és la Bisbal d'Empordà des del segle XIX. Modernament, i més en l'àmbit literari que no pas popular, és freqüent referir-se a aquestes terres empordaneses amb el sobrenom de l'Empordanet.

El dia 4 de Setembre el mati. arribem a Palafrugell.

Palafrugell és una vila i municipi de la comarca del Baix Empordà. Amb una població censada d'aproximadament 23.000 habitants és el municipi més poblat de la comarca. El terme municipal limita amb els de Mont-ras, Forallac, Torrent, Regencós i Begur. La vila de Palafrugell és el centre del municipi, on també hi ha els nuclis rurals de Santa Margarida i Ermedàs, el poble de Llofriu, a peus de les Gavarres, juntament amb els nuclis costaners de Calella, Llafranc, Tamariu i Aigua Xelida. D'aquesta manera, el municipi viu dividit entre el mar i l'interior, tot i que la importància del seu litoral ha condicionat el desenvolupament social i econòmic, transformant una vila tradicionalment tapera, en un centre turístic i de serveis plenament consolidat.

Té algunes cales representatives de la Costa Brava i disposa d'una tradició gastronòmica extensa i d'una riquesa cultural personificada en l'escriptor Josep Pla. Una de les principals fonts de riquesa del municipi ha estat la indústria surera, que actualment encara gaudeix de gran prestigi. Aquesta indústria havia estat enfocada en bona part a l'exportació de taps de suro arreu del món. Palafrugell és una de les destinacions turístiques i de segona residència més gran de les comarques gironines. Això fa que la població al pic de l'estiu se situï al voltant dels 60.000 habitants, pràcticament triplicant la població censada. La franja litoral comprèn 12 km de retallades cales i petites platges.

 Primer vídeo.- Palafrugell, Llafranc, Camí de Ronda i Calella.


========================

El far de Sant Sebastià es troba a la població de Palafrugell. Inaugurat l'1 d'octubre del 1857, la seva llum arriba fins a 32 milles nàutiques, cosa que el fa el més potent del litoral català.[1] Està situat a 169 metres per sobre del nivell del mar.[1] S'engloba dins el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.[2]

Llafranc és una població de la Costa Brava del municipi de Palafrugell al Baix Empordà. Poble situat sobre una costa rocosa, amb un altre nucli costaner.



Palamós és un municipi de la comarca del Baix Empordà. El seu port, raó de l'existència del municipi, ha tingut èpoques de gran esplendor, especialment al principi del segle XX, amb la indústria surotapera. Ara, el conjunt portuari aglutina tres importants sectors: el pesquer, el comercial i el turístic.

Limita amb la Mar Mediterrània i els termes municipals de Calonge, Vall-llobrega, Mont-ras i Forallac. La seva situació geogràfica, ben bé al mig de la Costa Brava, l'ha convertit en un centre turístic de primera magnitud. El municipi de Palamós limita amb els següents termes: habitants el 2016 - 8.902.

2º Vídeo ,- Far de Sant Sebastià, Llafranc, i Palamós....


===================
Tamariu és un poble de la Costa Brava tocant al mar que pertany al municipi de Palafrugell, al Baix Empordà. Segons el cens del 2009, té 292 habitants. Antigament era un nucli de pescadors, al voltant de la cala de Tamariu, però a partir dels anys 80, i gràcies a l'afluència de turisme a la zona, s'ha convertit en un centre turístic, amb càmpings, diversos hotels i molts apartaments i torres de residència i estiueig. Es caracteritza per carrers estrets derivats de les primeres cases de pescadors i de la urbanització derivada del turisme massiu.[1] La platja està formada principalment per sorra de gra gruixut i graveta d'ortosa. Conté tres platges (dues de sorra de gra gruixut (platja dels lliris i platja gran) i una de pedres (aigua dolça)).

Begur és una vila i municipi de la comarca del Baix Empordà i un centre turístic important de la Costa Brava. Limita al sud amb Palafrugell, al sud-oest amb Regencós, a l'oest i nord amb Pals.[1]
D'aquí i al llarg de la costa, una sèrie de cales productes de petits torrents que naixen al massís permeten l'existència de petits nuclis de població que d'antuvi es dedicaven a la pesca i avui dia al turisme,[1] sovint amb un creixement urbà residencial significant als últims decennis: Aiguafreda, Sa Tuna, platja Fonda Fornells i Aiguablava. En aquesta última es troba el parador de turisme homònim; mentre que al nord hi ha l'hotel de Cap sa Sal al cap homònim.[1]2500 habitants.
                                                                
                                                          3º Vídeo,. Tamariu i Bagur.

===========================

El castell de Cap Roig,  es troba en una gran finca situada a la banda de migdia del terme de Palafrugell. Es tracta d'un conjunt format per un edifici principal i altres dependències auxiliars, per bastir el qual s'aprofitaren elements antics. De fet, la construcció intenta reunir en un espai unitari diversos elements característics de l'època medieval: castell, claustre, torre, església, ... L'efecte és pintoresc dintre de l'eclecticisme.[1]

Unes escales baixen fins a la Cala d'en Massoni on hi ha l'embarcador i les estructures annexes, conegut popularment com «el Banyador de la russa».

El conjunt del castell de Cap Roig va ser bastit per residència del coronel Nicolau Woevowsky, exiliat de Rússia arran de la revolució de 1917, i de la seva esposa, l'anglesa Dorothy Webster, experta en antiguitats, d'acord amb un projecte realitzat pel mateix coronel. A la gran extensió de terreny que envolta la residència van crear un jardí botànic. Els primers terrenys foren adquirits el 1927.[1] Es privatitzaren camins públics i zones costaneres aprofitant la permissivitat de la dictadura de Primo de Rivera.[2]

L'any 1969 els propietaris signaren un conveni amb la Caixa d'Estalvis de Girona que va permetre continuar les obres del castell que no es van acabar fins al 1975, pocs mesos abans de morir Weovodsky. A la mort de Dorotea Webster, l'any 1980, la finca passà a la Caixa de Girona. Els jardins són oberts al públic i a l'estiu s'hi celebren festivals de música.[2

]Josep Pla fa un gran elogi de Cap Roig i dels seus creadors, sobretot dels jardins i la seva integració al paisatge.[2]

                                                   4º. vídeo .- Jardins de Cap Roig.
Calella de Palafrugell.




=========================
Pobles de L'interior del Empordanet (Baix Empordà)

Pals és una vila i municipi de la comarca del Baix Empordà. Limita amb els municipis de Torroella de Montgrí, Fontanilles, Palau-sator, Torrent, Regencós i Begur. El nom de la vila prové del llatí "palus", que vol dir aiguamoll i es refereix a les zones humides properes.

Pals compta amb un centre històric medieval on destaca la torre romànica construïda entre els segles XI i XIII, coneguda com la Torre de les Hores.

Dins del barri gòtic de la vila hi ha carrers empedrats i arcades de mig punt, façanes amb finestres ogivals i balcons de pedra. La muralla de la ciutat consta de quatre torres quadrades que daten del segle IV. El mirador de Josep Pla (des d'on es poden veure els camps de l'Empordà i les illes Medes), la plaça Major, les tombes al carrer Major i l'església de Sant Pere són altres racons turístics de la ciutat. Hi ha també un Museu d'Arqueologia.

Als afores de la vila s'aixeca el centre urbà dels Masos de Pals i també la Platja de Pals, llocs d'atracció turística.

Peratallada és una vila del municipi baixempordanès de Forallac. Fins al 1977 fou un municipi independent que s'uní amb Vulpellac i Fonteta per formar Forallac.

Declarat conjunt historicoartístic, conté moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau, les muralles i l'església de Sant Esteve. Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva.

5º Vídeo - PALS i  PERA TALLADA.



=====================
El 6º i últim vídeo, es de resum, amb unes quantes fotografies que estaven o podien ser, en els 5 dedicats a cada dia que vam fer estada en un apartament de Palafrugell.



Video-resum promoció de la Costa brava,
Baixat d'Internet.





Aquesta plana ja queda tancada, sols per poder fer alguna esmena, si surt un error que es pugui trovar.  

Comentaris